„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja realizowana przez Partnera KSOW Piotra Korwin Kochanowskiego.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
W ramach realizacji operacji partnera KSOW Pana Piotra Korwin Kochanowskiego pn. „Poszukiwanie i przygotowanie potencjalnych członków grup operacyjnych w województwie łódzkim” został przeprowadzony cykl warsztatów: Innowacje w produkcji, przetwórstwie, logistyce, marketingu i sprzedaży żywności wysokiej jakości w dniach 28 - 31 sierpnia 2017 r. oraz wyjazd studyjny w dniach 24-26 września 2017 r. Operacja została przeprowadzona w ramach podpisanej umowy o współpracy między partnerem KSOW Piotrem Korwinem Kochanowskim, a Łódzkim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach w dniu 10 lipca 2017 r. Zespół ekspertów zorganizowany i koordynowany przez partnera KSOW przeprowadził warsztaty w 4 podregiony województwa łódzkiego tj. 28 sierpnia w Instytucie Ogrodnictwa InHort w Skierniewicach, 29 sierpnia w Regionalnej Izbie Budownictwa w Łodzi, 30 sierpnia w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczgo Oddział w Piotrkowie Trybunalskim, 31 sierpnia w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczgo Oddział w Kościerzynie.
Uczestnicy, którymi byli: rolnicy, przetwórcy, doradcy rolniczy, przedsiębiorcy oraz przedstawiciele administracji rządowej i samorządowej, mieli okazję zapoznać się nie tylko z uwarunkowaniami formalnoprawnymi prowadzenia działalności z zakresu produkcji, przetwórstwa i dostaw żywności, ale przede wszystkim z poszukiwania innowacji dla zwiększenia swojej konkurencyjności na zdominowanym dziś przez supermarkety rynku dostaw żywności.
Celem realizowanego przez partnera KSOW projektu jest identyfikacja i przygotowanie podmiotów województwa łódzkiego do powołania Grupy na rzecz innowacji (EPI) w zakresie produkcji, przetwarzania, standaryzacji, promocji i efektywnego dostarczania do klientów/konsumentów żywności najwyższej jakości.
Podczas warsztatów uczestnicy mogli zapoznać się z następującymi zagadnieniami z zakresu produkcji żywności od pola do stołu:
Jak podkreśla Piotr Korwin Kochanowski, partner KSOW – Każdy podregion województwa łódzkiego ma swoją specyfikę. W Skierniewicach kluczowe zainteresowanie wśród zgromadzonych wzbudziły zagadnienia dotyczące wymagań formalnych prowadzenia działalności produkcji i dostaw żywności. Jak przy rosnącej konkurencji na rynku znaleźć kompetentnych pracowników oraz jak znaleźć adekwatne dla potrzeb rolników i przetwórców rozwiązania techniczno-organizacyjne umożliwiające im skuteczne konkurowanie na rynku. Region Skierniewic to region produkcji owoców i warzyw stojący dziś na najwyższym światowym poziomie dzięki zaangażowaniu twórcy polskiego nowoczesnego ogrodnictwa prof. Szczepana Aleksandra Pieniążka. Jego determinacja i wizja rozwoju przynosi dziś wymierne korzyści gospodarcze dla kraju.
Łódź – to przede wszystkim kluczowy odbiorca żywności produkowanej w całym województwie. Wydaje się jednak, że mimo iż rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze stanowi jedną z głównych gałęzi gospodarki, jest to sektor słabo rozpoznawalny przez mieszkańców aglomeracji. W dyskusji zwracano uwagę, że dziś bardzo słabo rozwinięta jest świadomość wśród konsumentów, że żywność pochodzi z obszarów wiejskich, a nie z supermarketów korzystających z najnowszych osiągnięć marketingowych. Pytanie – czy nasz lokalny rynek dojrzał już do żywności o podwyższonych parametrach jakościowych –nurtuje wszystkich, a szczególnie producentów i przetwórców żywności
Jak mogliśmy przekonać się w Piotrkowie Trybunalskim południowa cześć województwa, a szczególnie okolice Piotrkowa – to przemysłowa hodowla trzody chlewnej. Nasuwa się dziś coraz częściej wątpliwość czy produkować dużo i tanio (często kosztem jakości), czy poszukiwać naszej polskiej specjalizacji w produkcji żywności o wysokich parametrach odżywczych. Temat złożony i wymagający dalszych analiz, ale potwierdzający słuszność przygotowanego działania w ramach operacji KSOW, że nadszedł czas na integrację środowisk producentów i przetwórców żywności, aby dostarczyć do coraz bardziej wymagającego konsumenta produktów najwyższej jakości.
Ziemia sieradzka – to dziś polskie zagłębie produkcji ziemniaków i warzyw. Zainteresowanie warsztatami przeszło najśmielsze oczekiwania organizatorów. To w regionie sieradzkim upatrywać można inicjatyw i rolników oraz przedsiębiorców zainteresowanych innowacyjnym podejściem do produkcji żywności i jej dostarczania konsumentom końcowym. Przecież już teraz docierają ze swoimi produktami nie tylko w inne regiony kraju, ale również efektywnie eksportują produkty żywnościowe z naszego województwa.
Podczas spotkań zostali wyłonieni liderzy, zainteresowani tworzeniem i udziałem w łódzkiej grupie na rzecz innowacji w rolnictwie „Wieś Polska”. Osoby te uczestniczyły w wyjeździe studyjnym w dniach 24-26 września 2017 r. do Tyńca i Wisłoka Wielkiego, aby zapoznać się z dobrymi praktykami z już realizowanych projektów.
Jak wskazuje Piotr Korwin Kochanowski: – Nasze podejście spotkało się z dużym zainteresowaniem i zrozumieniem tego, że nadszedł okres przygotowania się do dostaw żywności o najwyższych parametrach jakościowych na nasze rynki lokalne w Łodzi i regionie. Projekt skierowany jest do sektora prywatnego: rolników indywidualnych i prowadzących gospodarstwa rolne oraz firm przetwórczych i logistycznych; sektora publicznego: przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, organizacji pozarządowych oraz jednostek naukowych: szkół wyższych, uczelni publicznych i prywatnych, instytutów badawczych. Ma on na celu stworzenie podstaw Grupy operacyjnej na rzecz innowacji w rolnictwie EPI.
Realizowana operacja partnera KSOW miała na celu przygotowanie podmiotów do powołania grupy operacyjnej na rzecz innowacji EPI, zgodnie z celami KSOW – wspieranie innowacji w rolnictwie, produkcji żywności, leśnictwie i na obszarach wiejskich. Celem pracy grupy ma być dostawa żywności najwyższej jakości dla klientów i konsumentów na rynkach lokalnych i regionalnych.
Wszystkich zainteresowanych poszukiwaniem nowych kontaktów i partnerów do współpracy zachęcamy do rejestracji w bazie Partnerów KSOW (poniżej link do rejestracji)
http://ksow.gov.pl/ksow/formularz-zgloszeniowy.html
Ponadto prosimy o rejestrację w Bazie Partnerów Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR), która została utworzona zgodnie z §3 pkt 6 i 9 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie funkcjonowania krajowej sieci obszarów wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 (DzU z 2015 r., poz. 1552). Baza ułatwia partnerom tworzenie sieci kontaktów w ramach SIR na poziomie krajowym, regionalnym, jak i lokalnym, a innym użytkownikom pomoże w znalezieniu podmiotów zainteresowanych wdrożeniem innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Partnerem SIR mogą być zarówno jednostki naukowo-badawcze, przedsiębiorstwa, samorządy, szkoły zawodowe, jak i osoby fizyczne, w tym naukowcy, rolnicy oraz wszyscy, których działania są ukierunkowane na wprowadzanie i promocje innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Rejestracja jest bezpłatnam (poniżej link do rejestracji w bazie partnerów SIR):