W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Macieja Rataja w Mieczysławowie 8 kwietnia odbyły się Dni Otwarte, podczas których zorganizowano konkurs na wielkanocne potrawy, ciasta i stroiki.
Imprezę rozpoczął montaż słowno-muzyczny przygotowany przez uczniów szkoły oraz prezentacja etnologa, który opowiedział o tradycjach związanych ze świętami Wielkanocnymi. Uczestnicy mogli podziwiać wielkanocne koszyki i stroiki oraz inne dekoracje. Równie pięknie przystrojone bukszpanem prezentowały się stoły pełne potraw charakterystycznych dla Wielkanocy: żur, biała kiełbasa przyrządzona na wiele sposobów, pasztety, jaja faszerowane oraz baby i baranki drożdżowe, mazurki, serniki, paschy...
Na uroczystości zaprezentowały swoje potrawy wykonane zgodnie z lokalnymi zwyczajami i recepturami Koła Gospodyń Wiejskich z Krzyżanowa i Siemienic pod kierunkiem specjalistki ds. agroturystyki i wiejskiego gospodarstwa domowego Hanny Moszczyńskiej.
Panie zajęły I miejsca w kategorii wypieki wielkanocne – KGW Siemienice za mazurki /kajmakowy, czekoladowo-kajmakowy, bakaliowy/, KGW Krzyżanów za babę drożdżową i makowiec. Komisja konkursowa oceniała smak potraw, wygląd i nawiązanie do tradycji. Zadanie było bardzo trudne, ponieważ wszystkie wypieki i inne potrawy były pięknie podane i ozdobione, smakowite oraz związane z tradycją wielkanocną.
Niezwykłymi talentami kulinarnymi oraz artystycznymi wykazali się również uczniowie CKR w Mieczysławowie, którzy zostali wyróżnieni za baranki drożdżowe, mazurek makowy oraz zapiekaną białą kiełbasę.
Sponsorem Dni Otwartych w Mieczysławowie była ARR OT w Łodzi, a współorganizatorem ŁODR z siedzibą w Bratoszewicach ZDR w Kutnie.
Bożena Jóźwiak