dostępnych surowców. Uczestnicy wyjazdu mieli okazję spróbować kiszonej rzodkiewki, buraka, czosnku oraz kabanosa i paszetu z jelenia oraz dzika.
- Jarmark Bożonarodzeniowy we Wrocławiu - 13 edycja Jarmarku Bożonarodzeniowego we Wrocławiu, który rozpoczął się 18 listopada i potrwa do końca bieżącego roku. Oprócz licznych świątecznych atrakcji
na jarmarku można spotkać w drewnianych domkach manufakturę regionalnych i lokalnych wyrobów z Dolnego Śląska, m.in. wytwarzane w oparciu o tradycyjne receptury sery i wędliny, miody z dolnośląskich pasiek, pierniki i wiele innych.
- Młyn Uslugowy Zenon Feszczuk - to mały, rodzinny, stuletni młyn w Jordanowie Śląskim, obecnie prowadzony przez Zenona Feszczuka, młynarza w czwartym pokoleniu, którego pradziadek przed II Wojną prowadził młyn pod Trembowlą. Zakład zatrudnia obecnie 6 osób, a charakter pracy zmienił się z usługowego na handlowo-produkcyjny. Konstrukcja i wyposażenie młyna wskazują, że pochodzi z przełomu XIX i XX wieku. Zachowały się m.in. triery graniaste używane do odsiewania otrąb od mąki. Przed wiekiem napędzano je silnikiem na gaz koksowniczy uzyskiwany z tzw. suchej destylacji węgla, była to wówczas nowoczesna technologia. Dziś jest napęd elektryczny, ale część dawnych urządzeń pozostała na pamiątkę. Stanowi małe rodzinne muzeum. W młynie wciąż bez zarzutu pracują przedwojenne mlewniki do rozdrabniania ziarna i odsiewacze do oddzielania otrąb. Zboże przechowuje się tu w starych drewnianych pojemnikach, a sita czyści szczotkami z końskiej grzywy.
- Serowarnia Malwiny i Stanisławy Pasternak - położona jest na terenie tradycyjnego gospodarstwa rolno-hodowlanego, które tworzą zabudowania dawnej oficyny dworskiej z przełomu XVIII i XIX w. Rodzina Pasternaków wyrobem serów zajmuje się od 2004 roku. Początkowo były to małe ilości, ale ich wysoka jakość oraz liczne wyróżnienia i nagrody szybko przyczyniły się do utworzenia małego, przydomowego zakładu. Lutomierska serowarnia w 2016 r. w branżowym konkursie podczas Festiwalu Sera w Dziećmorowicach zdobyła tytuł najlepszego producenta roku. Do warzenia serów typu gouda używa się tylko naturalnych składników: najwyższej jakości mleka krowiego, podpuszczki mikrobiologicznej, soli niejodowanej oraz ziół. Sery podpuszczkowe są miękkie, łatwe w krojeniu, o łagodnym zapachu i posmaku dodanego zioła (czarnuszki, kozieradki, czosnku, bazylii, orzecha, pokrzywy) czasem dojrzewające. Sery z Lutomierza są wyjątkowe. Ale ich tajemnicy Pani Malwina nie zdradza. Gospodarze organizują cykliczne wydarzenie kulinarne m. in. Targi Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, jedyny w Polsce Festiwal Pasternaka. Gospodarstwo jest certyfikowaną Zagrodą Edukacyjną należącą do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych w Polsce oraz laureatem programu Doceń Polskie w 2019 rok.
Odbyły się również wykłady:
- „Turystyka kulinarna jako źródło dodatkowych przychodów w gospodarstwie rolnym”,
- „Tworzenie sieci współpracy i budowa wspólnej marki produktu lokalnego”,
- „Metody promocji sprzedaży wytworzonego produktu. Przykłady dobrych praktyk sprzedażowych”.
W trakcie wizyt był czas na rozmowy, wymianę doświadczeń oraz degustację niepowtarzalnych lokalnych produktów. Mamy nadzieję, że wiedza i doświadczenie zdobyte w trackie wyjazdu przyczyni się do rozwoju i bliższej współpracy lokalnych producentów żywności wysokiej jakości z województwa łódzkiego.