''Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie''.
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
Operacja realizowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Wyjazd studyjny pn. „Rolnictwo ekologiczne - szansa dla rolników i konsumentów” do woj. lubelskiego.
W ramach projektu odbył się w dniach 10-12.09.2020 r. wyjazd studyjny pn. „Rolnictwo ekologiczne - szansa dla rolników i konsumentów” na Lubelszczyznę. Pierwszym punktem wyjazdu była wizyta na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Podczas wizyty uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się m.in. jak zmiana klimatu wpływa na produkcję ekologiczną oraz z jakimi współczesnymi problemami zmaga się rolnictwo ekologiczne. Wykłady prowadzili: dr Alicja Węgrzyn oraz dr hab. Piotr Kraska. Kolejnym punktem wyjazdu była wizyta w innowacyjnym gospodarstwie ekologicznym dr Barbary Baj-Wójtowicz. Gospodarstwo rolne dr Barbary Baj-Wójtowicz zajmuje powierzchnię 12,5 ha i jest położone w Dolinie Zielawy w województwie lubelskim, w regionie słynącym z tradycji uprawy ziół. Grunty orne gospodarstwa zajmują powierzchnię 10 ha. Prowadząca gospodarstwo dr Barbara Baj-Wójtowicz jest założycielką pierwszej w Polsce grupy operacyjnej EIP – AGRI dotyczącej agroleśnictwa, która realizuje projekt „Innowacyjny model uprawy, przetwórstwa i dystrybucji ziół w Dolinie Zielawy” w ramach działania Współpraca. Jest wiceprezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Agroleśnictwa, executive sub-delegate w European Agroforstry Federation (EURAF), członkiem rady Lubelskiego Klastra Eko-Energetycznego oraz współwłaścicielką firmy ECO – FARM Sosnówka. Gospodarstwo dr Barbary Baj-Wójtowicz prowadzi współpracę badawczo-rozwojową w zakresie rolnictwa. W gospodarstwie stosowany jest innowacyjny model uprawy, przetwórstwa i dystrybucji ziół, którego celem jest opracowanie i wdrożenie kompleksowego nowego modelu uprawy, zbioru, zarządzania gospodarstwem rolnym oraz produkcją. W gospodarstwie uprawiane są m.in.: malina moroszka, róża pomarszczona odmiany Hansa, róża dzika, pokrzywa, ostrożeń warzywny, rzepik, czarny bez, miodunka pospolita czy też przetacznik leśny.
W ramach wizyty przeprowadzone zostały przez dr Barbarę Baj-Wójtowicz:
1) Warsztaty nt. zasad prowadzenia upraw w systemie ekologicznym i agroekologicznym, metod zatrzymania wody w glebie, sposobów wspierania bioróżnorodności oraz łagodzenia skutków zmian klimatu.
2) Warsztaty ziołowe nt. metod oceny surowców, metod komponowania mieszanek, możliwości wykonania własnej mieszkanki ziołowej.
3) Wykład pn. „Innowacje w rolnictwie ekologicznym – agroleśnictwo i agroekologia”.
4) Wykład pn. „Rolnictwo ekologiczne w dobie zmian klimatu – produkcja zielarska i owocowa w scenariuszu ekologicznym i agroekologicznym”.
5) Wykład pn. „Agrotechnika ekologiczna uprawy wybranych gatunków roślin”.
6) Prezentacja i degustacja produktów wytwarzanych w gospodarstwie.
Wyjazd studyjny pokazał uczestnikom dobre praktyki w rolnictwie ekologicznym oraz innowacyjne rozwiązania wdrażane w ekologicznych gospodarstwach rolnych. Uczestnicy zdobyli wiedzę z zakresu możliwości rozwoju sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce.
Tekst i fot..
Anna Suchecka