Składniki:
Wykonanie:
Umytą i obraną z błonek wątróbkę zalewamy mlekiem tak, by była całkowicie zanurzona i pozostawiamy na 2 godziny. Oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w plasterki. Białą część pora myjemy i czyścimy, a następnie kroimy w cienkie krążki. Na głębokim talerzu dokładnie mieszamy koncentrat pomidorowy i jogurt. Wymoczoną wątróbkę płuczemy krótko pod wodą, wykładamy na głęboki talerz i obtaczamy w sosie jogurtowo-pomidorowym. Odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło. Na rozgrzanym maśle w pierwszej kolejności dusimy por. Po chwili na por wykładamy pokrojone pieczarki, oprószamy solą i pieprzem. Całość dusimy do momentu gdy por i pieczarki będą miękkie. Dodajemy wątróbkę i dusimy, aż wątróbka straci surowość i będzie mięka.
Kamilla Majer
PZDR Radomsko