Żeberka z grzybami
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Żeberka zalać posoloną wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe i pozostawić na całą noc. Grzyby umyć, namoczyć. Żeberka wyjąć z zalewy, gotować ok.1 godz. Po ostygnięciu wyjąć kości, poporcjować. Cebulę podsmażyć, grzyby ugotować. Żeberka ułożyć w garnku, dodać cebulę, grzyby, wywar z grzybów i Vegetę , dusić do miękkości. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, koncentrat pomidorowy. Zaprawić mąką ziemniaczaną, doprawić do smaku.
Zrazy wołowe z jarzynami
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Mięso opłukać, obrać z błon i pokrajać w poprzek włókien na kawałki. Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem zwilżonym wodą i uformować z niego równy płat grubości około 1 cm, który osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Rozgrzać olej i na silnym ogniu osmażyć zrazy z obu stron, rumieniąc silnie, po czym przełożyć do szerokiego rondla. Osmażone zrazy dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Warzywa dodać do rondla z mięsem, dodać trochę wody i dusić razem. Wyparowaną wodę uzupełniać. Gdy mięso jest miękkie, oprószyć resztą mąki, osolić do smaku i zagotować, połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na półmisek okrągły, pokryć sosem jarzynowym, posypać z wierzchu koperkiem, pietruszką siekaną.
Filety z dorsza pod beszamelem
SKŁADNIKI:
SOS BESZAMELOWY:
WYKONANIE:
Filety opłukać, osuszyć i posolić. Obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku i tartej bułce. Obsmażyć na oleju z obu stron, Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Brokuł ugotować w osolonej wodzie, rozłożyć na kawałkach ryby. Przygotować sos: w rondelku rozgrzać masło i stale mieszając(najlepiej trzepaczką rózgową), wsypywać stopniowo mąkę(nie rumienić).Gdy mąka połączy się z masłem, porcjami wlewać zimne mleko, nadal mieszając. Gładki aksamitny sos gotować 3-5 min. Po zestawieniu z ognia doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać zioła. Zamiast gałki można dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Rybę w naczyniu zalać sosem beszamelowym. Zapiekać 20-30 minut.
Sałatka z tortellinii
SKŁADNIKI:
SOS:
WYKONANIE:
Tortellinii ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać. Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Pozostawić do przestygnięcia. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem. Do sałatki przygotować sos: 2 łyżki majonezu połączyć z opakowaniem jogurtu naturalnego i ketchupem.
Surówka z kapusty pekińskiej
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na małe kawałki. Kapustę drobno poszatkować. Rodzynki zalać wrzącą wodą aby zmiękły, odcedzić. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Przygotować sos, jogurt połączyć z majonezem, dodać curry, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem surówkę wymieszać.
Serniczek
SKŁADNIKI:
Ciasto:
WYKONANIE:
Zagnieść kruche ciasto, można schłodzić w lodówce.
Masa :
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną masę, dodać budyń, a następnie dodawać po łyżce śmietanę i delikatnie mieszać.
2/3 kruchego ciasta wyłożyć na blachę, podpiec. Wylać masę sernikową, zetrzeć na tarce pozostałe kruche ciasto. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Ciasto miodowo- serowe
SKŁADNIKI:
Ciasto:
WYKONANIE:
Masło roślinne, mleko, miód i cukier rozpuścić w rondlu i ostudzić. Zagnieść ciasto z ostudzonym syropem, podzielić na 3 części. Upiec cienkie placki.
Nadzienie:
Budyń rozrobić w mleku, pozostałe składniki zagotować, ciągle mieszając. Na koniec dodać budyń. Gorącym nadzieniem przekładać placki.
Polewa:
Podgrzać lekko masę krówkową, posmarować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO !!!
Anna Olba
RZD Kutno