Składniki:
Wykonanie:
Ciasto zarobić jak na ciasto kruche /tylko na koniec do wyrobienia dodać serek „Danio”- szybko zarobić/. Włożyć do lodówki na ½ godz.
Nadzienie:
8 dużych jabłek /antonówki, renety/ lub inne nadające się do ciasta. Jabłka obrać, przeciąć na pół, wydrążyć nasiona. Ciasto podzielić na dwie części. I część ciasta rozwałkować położyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, na ciasto położyć 3 rzędy jabłek /półkola do góry, gniazda na ciasto/. Jabłka posypać lekko cynamonem. II część ciasta rozwałkować i położyć lekko na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w 180 stopniach C. Gdy ciasto się piecze przygotować lukier: 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%, dodać cukier waniliowy i ¾ szklanki cukru pudru – zmiksować. Upieczone jeszcze gorące ciasto, całe polukrować. Zostawić do wystygnięcia – najlepiej smakuje na ciepło.
Adryjanna Kempa
RZD Wieruszów