Składniki:
300g zmielonych orzechów laskowych + ok 40 sztuk całych
250g cukru pudru
1cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
3 białka
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 1300C (włączone góra dół)
Ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodać sól . Stopniowo dodać cukier, zostawiając 2 łyżki.
Odłożyć 6 łyżek ubitej piany w miseczce, do reszty dodać cynamon i orzechy. Wymieszać.
Do odłożonej piany dodać resztę cukru, utrzeć łyżką. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.
Do miseczki wlać trochę letniej wody. Z ciasta formować mokrymi dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Końcem drewnianej łyżki zrobić zagłębienie w każdej kulce, nałożyć w nie pianę - najlepiej z rękawa cukierniczego i na czubku położyć orzech laskowy.
Piec ok 30 minut.
Można uprościć przepis pomijając robienie ozdoby białkowo-orzechowej na każdym ciasteczku
Smacznego!!!
Katarzyna Żyszkowska
PZDR Skierniewice
*zdjęcie ze strony www.fotoforum.gazeta.pl