Babka ucierana świąteczna
Składniki:
Przygotowanie:
Masło utrzeć na pianę z cukrem i skórką z cytryny. Dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać śmietanę i pianę ubitą z białek. Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180OC, piec około 45 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Mazurek pomarańczowy
Składniki na kruche ciasto:
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto, rozwałkować i upiec na jasny kolor w temperaturze 180OC, piec około 30 minut.
Składniki masy:
Przygotowanie:
Z owoców zetrzeć skórkę przy użyciu tarki. Z miąższu owoców usunąć pestki, dodać startą skórkę. Całość wysmażyć z cukrem, często mieszać. Gotową masę rozsmarować na upieczonym cieście, posypać płatkami migdałów.
Adryjana Kempa specjalistka ds. gwia
Rejonowy Zespół Doradców w Wieruszowie
PS. Doroczny jarmark wielkanocny pod patronatem burmistrza Wieruszowa na stałe wpisuje się do kalendarza cyklicznych wydarzeń lokalnych. Dla kół gospodyń wiejskich z Teklinowa, Podzamcza i Polesia był okazją promocji tradycji wielkanocnych i wielkanocnych kulinariów. Degustowano między innymi żurek wiejski z białą kiełbasą oraz świąteczne wypieki (przepisy wypieków powyżej).