Najlepsi rolnicy oraz przedstawiciele agrobiznesu zostali uhonorowani podczas uroczystej Gali AgroLigi 2019 - 3 czerwca w Ogrodach Prezydenckich.
Prezydent Andrzej Duda dziękował wyróżnionym producentom za dawanie przykładu innym gospodarzom i przedsiębiorcom, a także za zapewnianie bezpieczeństwa żywnościowego.
Województwo łódzkie reprezentowali Monika i Waldemar Lasoń, którzy zostali Laureatami Krajowymi w kategorii Rolnicy, oraz firma Milkpol S.A. Laureat Krajowy w kategorii Firmy.
Państwo Monika i Waldemar Lasoń wspólnie prowadzą gospodarstwo rolne w Grodzisku w dolinie rzeki Ner - przestrzegają ideologii zdrowego żywienia, ideologii slow food, oraz powrotu do naturalnych sposobów przetwórstwa mleka.
70 hektarowe gospodarstwo specjalizuje się w hodowli kóz rasy alpejskiej i saaneńskiej.
Kozy od wiosny do późnej jesieni pasione są na lucernianych łąkach zażywając odpowiedniej dziennej dawki słońca i świeżego powietrza, w zimie spożywają naturalne pasze -owies z własnych upraw i ekologiczne siano.
Pozyskane w warunkach restrykcyjnej higieny mleko kozie, przebadane pod kątem mikrobiologii, codziennie jest przetwarzane na sery świeże, miękkie, pleśniowe, półtwarde i twarde dojrzewające.
Właściciele są członkami Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Serowarstwo to szlachetna sztuka, która wymaga wiedzy, umiejętności, codziennej pracy i wytrwałości – tylko połączenie tych wszystkich cech daje współmierny efekt w postaci idealnych, powtarzalnych produktów oraz bezcennego zadowolenia klienta.
Państwo Monika i Waldemar Lasoń ukończyli wiele kursów serowarskich w Polsce i za granicą – w Niemczech i Holandii.
Obok tak znakomitej oferty serów nie można przejść obojętnie - ten kto zdecyduje się spróbować serów GROSER nie szuka już innych smaków.
Milkpol S.A jest prywatną, dynamicznie rozwijającą się spółką opartą od początku swej działalności w stu procentach na polskim, prywatnym kapitale. Została założona w kwietniu 1990 roku przez Jerzego Świerczyńskiego i Wiesława Niedziałka. Przedmiotem działalności jest skup i przetwórstwo mleka, sprzedaż hurtowa i detaliczna produktów mlecznych, a także, od 2004 r, działalność handlowa produktami innych zakładów mleczarskich. Mleko wykorzystywane do produkcji spełnia najwyższe normy jakościowe i pozyskiwane jest od ponad 250 wyspecjalizowanych gospodarstw zlokalizowanych w promieniu 60 km od zakładu. Aktualnie spółka skupuje ponad 1 mln litrów mleka miesięcznie, z którego wytwarza ponad 600 t najwyższej jakości wyrobów. Produkcja skoncentrowana jest na tworzeniu świeżych, naturalnych i zdrowych produktów mlecznych, tj.: twarogi, serki twarogowe, mleko pasteryzowane, śmietany i śmietanki oraz napoje mleczne. Wyroby spółki dystrybuowane są na terenie całego kraju, za pośrednictwem własnej sieci dystrybucyjnej.
Od 2004 r Milkpol bierze udział w unijnym programie promującym spożycie mleka wśród dzieci „Mleko w szkole”. Produkcja wyrobów będących na najwyższym poziomie możliwa jest dzięki wysokim standardom, których potwierdzeniem są przyznane dla zakładu certyfikaty.
GRATULUJEMY LAUREATOM !
Zachęcamy do zapoznania się z produktami Laureatów uhonorowanych
w Konkursie AgroLiga 2019:
Edyta Kijak
Fot. z archiwum organizatorów i ze strony www.prezydent.pl