Zebra Kasi

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia ciasto Zebra Kasi

Przepis na ciasto pozwala przygotować je w krótkim czasie. Przekładanie masy ciasta w celu uzyskania efektu „zebry” można ominąć, jeśli chcemy poświęcić jeszcze mniej czasu. W tym celu  można posypywać kolejne warstwy wykładanego ciasta samym kakao przy pomocy siteczka.

Składniki:

  • 5-6 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • ¾ szkl. oleju
  • ¾ szkl. zimnej, przegotowanej wody (lub wody gazowanej)
  • 3 szkl. mąki (odłożyć 2 łyżki)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ewentualnie kilka kropel wybranego zapachu do ciasta

Wykonanie:
Ubić masę z jaj i cukru. Dodać pozostałe składniki: olej, woda, mąka, proszek i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej odłożone 2 łyżki mąki. Wylewamy do foremki na zmianę: masę kakaową i jasną masę. Przed podaniem proponuję posypać cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową. Pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!