Wykwintny piernik

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia wykwintny piernik

Składniki na ciasto:

  • 5 łyżek mleka,
  • 15 dag cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 15 dag margaryny,
  • 45 dag mąki pszenne ,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 jajko.

Wykonanie piernika: 
mleko, cukier, miód i margarynę rozpuścić w rondelku , ale nie gotować. Do naczynia przesiać mąkę z 1 łyżeczką sody , dodać jajko oraz rozpuszczoną masę i zagnieść ciasto (ciasto musi być cały czas gorące). Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować jeszcze gorące, ponieważ zimne się kruszy. Placki piec osobno po ok. 10 -15  minut w temp. 180-200 st. C. Każdy placek nakłuć kilka razy widelcem przed pieczeniem.

Składniki na masę:

  • ½ l mleka lub słodkiej śmietany,
  • 1 kopiasta łyżka pszennej mąki,
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • kostka masła lub margaryny,
  • sok z cytryny,
  • olejek waniliowy.

Wykonanie masy:
Z mleka mąki i cukru ugotować budyń, dobrze wystudzić. Masło utrzeć, dodać sok z cytryny oraz olejek waniliowy, następnie po łyżce dodawać zimny budyń, ciągle mieszając. Placki przekładać gotową masą budyniową.

Kilka porad:

  1. Przed przystąpieniem do pieczenia wyjąć formę z tektury na której będziemy wycinać nożem kształt formy ciasta.
  2. Przygotowane ciasto po podzieleniu na osiem części przykryć aby nie wystygło.
  3. Najpierw kształtujemy wszystkie placki , potem pieczemy.
  4. Upieczone na złoty kolor placki, należy możliwie szybko po upieczeniu przekładać masą budyniową, gdyż dopóki są ciepłe to są miękkie, natomiast jeśli już wystygną kruszą się i łatwo pękają.
  5. Krem nakładać na spodnią stronę placka.

Smacznego !

Aneta Lasota
RZD Łęczyca