Placuszki budyniowe z jabłkami do przygotowania w kilka chwil na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Placuszki mają budyniowy posmak, który kontrastuje z lekko kwaśnym jabłkiem.
Można oprószyć je cukrem pudrem, polać ulubionym sosem lub zjeść jeszcze ciepłe bez dodatków.
Do placuszków dodajemy budyń w proszku o waniliowym smaku bez cukru. Budyń nie tylko doda smaku, ale zagęści również ciasto.
Placuszki budyniowe z jabłkami można wykonać na dwa sposoby. Mieszając suche składniki z mokrymi lub oddzielając białko od żółtka i ubijając je na sztywną pianę. Pod koniec wystarczy połączyć pianę z ciastem i smażyć. Placuszki zyskają wtedy na puszystości i będą miały lżejszą konsystencję.
Smażymy je na złoty kolor i od razu podajemy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe wprost z patelni.
Zamiast jabłek można dodać inne owoce np. banany, jagody, maliny lub usmażyć bez dodatków i podawać np. z domowym dżemem.
Składniki ( ilości na jeden duży talerz placuszków)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy starte na grubych oczkach jabłka. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!
Zuzanna Maślińska
PZDR Zgierz