Dania wielkanocne

Show the MENU

Wielkanoc to radosne, wiosenne, kolorowe święta. Po długim okresie chłodu, słoty i szarych dni pojawia się coraz częściej cieplejsze słońce. Zakwitają narcyzy, bazie , które bardzo ładnie prezentują się w domu i na świątecznym stole.
Pięknym , barwnym akcentem świąt są pisanki, wyhodowana w domu zielona rzeżucha – nie tylko dekoruje nasze dania, ale  jest też cennym źródłem witamin.

Święta rozpoczynamy uroczystym śniadaniem, na które możemy podać:

Jajka na zielono

Składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek ,
  • miąższ z jednego średniego owocu awokado (ok. 15 dag),
  • 1ogórek konserwowy ,
  • 1 łyżka śmietany 18 %,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka posiekanej zieleniny(pietruszka, melisa),
  • 10 połówek orzechów włoskich, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, ostrożnie usunąć żółtka. Awokado utrzeć lub zmiksować ze śmietaną na jednolitą masę, dodać pokruszone żółtka i dobrze wymieszać- powinien powstać dość  gęsty krem. Ogórek drobno posiekać, wymieszać z masą awokadową. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku sokiem z cytryny ,  solą i pieprzem. Nakładać masę we wgłębienia po żółtkach i przybrać połówkami orzechów.

Sałatka pieczarkowa
Składniki:

  • 4 jajka,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 łyzki majonezu,
  • posiekane szczypiorek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane kroimy w kostkę, przygotowane pieczarki gotujemy ok. 3 minut , kroimy w drobną kostkę i skrapiamy z sokiem z cytryny. Groszek osaczamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez wymieszany z jogurtem, przyprawiamy solą , pieprzem i mieszamy. Na koneic posypujemy gęsto posiekanym szczypiorkiem.    

Biała kiełbasa zapiekana z serem
Składniki:
1 kg białej kiełbasy, 5 dag sera żółtego, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę z przyprawami gotujemy na wolnym ogniu  10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy ugotowaną kiełbasę , posypujemy startym  serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut aż kiełbasa się zarumieni, ser rozpuści.  

Na świąteczny obiad możemy podać :
Żurek chrzanowy z wędzonką
1 mała włoszczyzna, liść laurowy , pieprz, ½ l żurku w butelce, 20 dag chudego boczku 15 dag kiełbasy, 15 dag wędzonej szynki, 4 jajka, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki startego chrzanu, majeranek, sól, pieprz
Z warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ugotowane warzywa wyjmujemy, a wkładamy boczek i opieczoną nad palnikiem cebulkę. Gotujemy 15 minut, następnie boczek wyjmujemy, wlewamy żur, dodajemy czosnek, majeranek i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością wody, dodajemy śmietanę, hartujemy, dodając po łyżce zupę, wlewamy do garnka , mieszamy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , chrzanem. Szynkę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki . Pokrojoną wędlinę i jajka  rozkładamy na talerze , zalewamy gorącym żurkiem. Podajemy z białym pieczywem .

Pierś indycza w ziołach
  Składniki:
1, 5 kg piersi z indyka, 20 dag ryżu , 4 plastry ananasa, 3-4 połówki brzoskwiń, oliwa, 1 łyżka masła, 2 łyżki posiekanych ziół( bazylia, tymianek, natka pietruszki, ), pieprz, sól.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy na sypko. Ananasa i i brzoskwinie osączamy na sitku. Pierś z indyka nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Obsypujemy posiekanymi ziołami i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pieczemy 40 minut. Ugotowany ryż mieszamy z pokrojonym ananasem i brzoskwinią dodajemy pod koniec pieczenia do mięsa. Pieczemy jeszcze ok. . 5 minut i zostawiamy n a10- 15 minut w wyłączonym piekarniku , aby całość „ doszła” .

Obiadowym dodatkiem może być:

Surówka z marchwi i żurawin :
Składniki:
2 marchewki , 10 dag żurawin lub łyżka żurawin ze słoika, 2 łyżki chrzanu ze słoika, 3 łyżki jogurtu naturalnego, kilka gałązek rzeżuchy, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Żurawiny płuczemy, rozcieramy łyżką na miazgę i łączymy z marchewką. Dodajemy chrzan, jogurt, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru. Ozdabiamy listkami rzeżuchy.

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich świątecznych rarytasów – tradycyjnie na Wielkanoc przygotowujemy paschy, baby, mazurki , serniki oraz  dla najmłodszych słodkie zajączki, kurczaki i baranki.
Świątecznymi smakołykami może być :
Pascha wielkanocna
Składniki:
1 kg sera twarogowego, 6 żółtek, 25 dag cukru, 2 cukry waniliowe 250 ml śmietany kremówki, 25 dag masła, 10dag posikanych migdałów, 15 dag rodzynek, 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej.
Sposób przygotowania:
Ser mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 20 minut i odsączamy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , pod koniec ucierania wlewamy powoli śmietanę i dalej ucieramy. Żółtka ucieramy do zgęstnienia, ucierając dodajemy porcjami miękkie masło, a następnie zmielony ser. Na koniec dodajemy posiekane migdały , rodzynki, pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonego lnianą ściereczką lub podwójnie złożoną gazą sitko. Sitko stawiamy w garnku lub misie( tak, aby serwatka mogła swobodnie ściekać), przykrywamy talerzem , lekko obciążamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Gotową paschę wykładamy na paterę lub klosz i dekorujemy bakaliami.

Aneta Lasota
RZD Łęczyca