Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs w Bratoszewicach Oddział w Kościerzynie Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego Wieluń miał przyjemność wziąć udział w największej w Polsce imprezie promującej ekologiczne i tradycyjne produkty żywnościowe – XI Targach Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2018. Tradycyjnie – już po raz jedenasty – Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zorganizował wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. W szranki stanęły więc pyszności z Łódzkiego wytwarzane tradycyjnymi metodami, stanowiące element dziedzictwa kulinarnego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych. Jest to co roku doskonały moment ich identyfikacji i promocji.
W konkursie wzięły udział 34 produkty w sześciu kategoriach. Wśród nich znalazły się dwa z powiatu sieradzkiego i dwa z wieluńskiego.
W kategorii sery i inne produkty mleczne Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK zaprezentowała: kefir i maślankę naturalną. Natomiast firma „Dobry Smak” – Paweł Mikuś w kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne – kiełbasę szlachecką i kiełbasę pieczoną.
Możemy się pochwalić, że główną nagrodę konkursu Tygiel Smaków otrzymała firma „Dobry Smak” – Paweł Mikuś (gmina Biała) za kiełbasę pieczoną. Wszystkim laureatom nagrody wręczył marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień i dyrektor Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Andrzej Woźniak.
Bardzo smakował też czosnek Piotra Witczaka z gminy Sieradz.
Podczas targów można było podziwiać produkty tradycyjne i regionalne z całej Polski. Stoiska powiatów Łódzkiego cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
Tekst i fot.: Agnieszka Trojak