Produkt polski

Show the MENU
24.09.2018

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów polskich w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowano przepisy ustalające jednolite kryteria umożliwiające producentom podawanie na opakowaniu informacji „Produkt polski”. Przepisy zostały wdrożone ustawą z dnia 4 grudnia 2016r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 13.12.2016, poz. 2007) i zaczęły obowiązywać z dniem 1 stycznia 2017 r. Przepisy te określają jednolite kryteria dotyczące informacji „Produkt polski”, która może być umieszczana na produktach na zasadzie dobrowolności. Kryteria te odnoszą się do uznania za „Produkt polski” wyrobu, który co do zasady powinien zawierać składniki bazujące na surowcach uzyskanych z krajowej produkcji rolnej. Przyjęte przy tworzeniu projektu „kryterium surowcowe” uwzględniało wyniki badań konsumenckich, wskazujące na wzrost liczby polskich konsumentów preferujących środki spożywcze, w których wykorzystano krajowe surowce oraz miało na celu zachęcenie przedsiębiorców do wykorzystywania w przetwórstwie w większym stopniu surowców rolnych krajowego pochodzenia. Wprowadzona możliwość stosowania dobrowolnego oznakowania „Produkt polski” jest zarezerwowana generalnie dla produktów bazujących na krajowych surowcach z dopuszczeniem do 25% składników niepochodzących z Polski, ale tylko pod warunkiem koniecznego wykorzystania takich składników w produkcie i przy braku możliwości pozyskania tych składników w kraju. Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakładce „jakość żywności” zostało umieszczone logo „Produkt polski” z możliwością jego pobrania i wykorzystania przez zainteresowanych producentów.

https://www.gov.pl/rolnictwo/produkt-polski