Operacja realizowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
ZAPROSZENIE
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach oraz Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
zaprasza do udziału w bezpłatnym dwudniowym wyjeździe studyjnym
pn.: „Wybrane przykłady tradycyjnego przetwórstwa produktów rolnych szansą na innowacyjny rozwój małych gospodarstw w województwie łódzkim”
które odbędzie się w dniach 26-27.10.2018 r.
Wyjazd studyjny organizowany jest w ramach realizacji Planu Operacyjnego na lata 2018-2019 w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Realizacja operacji ma na celu zapoznanie uczestników z przykładami tradyjnego przetwórstwa produktów rolnych. Wizyty w poszczególnych gospodarstwach/firmach pozwolą uczestnikom na poszerzenie wiedzy na temat możliwości innowacyjnego przetwórstwa produktów wytwarzanych w swoim gospodarstwie lub możliwych do zaadoptowania w swojej działalności. Poznanie innowacyjnych możliwości jakie daje tradycyjne przetwórstwo może być szansą dla rolnika na rozszerzenie swojej dotychczasowej działalności lub przekwalifikowanie jej na nową, bardziej dochodową.
Do udziału w szkoleniu zapraszamy rolników, hodowców, właścicieli gospodarstw, przetwórców, pracowników naukowych, doradców rolnych oraz wszystkich mieszkańców obszarów wiejskich zainteresowanych powyższą tematyką.
W programie:
26 października 2018 – piątek
godz. 08.45 – zbiórka na parkingu ŁODR w Bratoszewicach, ul. Nowości 32
godz. 09.00 – wyjazd w kierunku Jordanowa
godz. 10.00 – wizyta w Masarni "AR-KOS" Lucyna i Piotr Korwin-Kochanowscy – Jordanów
godz. 11.00 – przejazd i zameldowanie - Żywy Skansen Centrum Folkloru Polskiego - Nagawki 16 D, Dmosin, 95-061
godz. 13.30 – obiad
godz. 14.30 – warsztat nt. „Tradycyjne desery w kuchni polskiej” – cz. I – pieczenie ciasta drożdżowego
godz. 16.00 – przerwa kawowa
godz. 16.15 – warsztaty nt. „Tradycyjny wypiek chleba” - pieczenie chleba tradycyjnego
godz. 17.45 – przerwa kawowa
godz. 18.00 – warsztat nt. „Tradycyjne desery w kuchni polskiej” – cz. II – pieczenie i dekorowanie piernika
godz. 19.30 – kolacja
27 października 2018 – sobota
godz. 8.00 – śniadanie
godz. 9.00 – wymeldowanie z hotelu i przejazd do miejscowości Bednary
godz. 10.00 – wizyta w Zagrodzie Bednarza - tradycyjny wyrób dżemów z jagody kamczackiej, proces legalizacji produktu tradycyjnego
godz. 11.00 – warsztaty nt. „Tradycyjny wyrób masła w drewnianych maselnicach” – wyrób masła metodą tradycyjną w Zagrodzie Bednarza
godz. 13.00 – przejazd do Kałęczewa
godz. 13.30 – wizyta w Wiatrowym Sadzie w Kałęczewie – tradycyjne tłoczenie soków
godz. 14.30 – powrót do Bratoszewic
Każdy uczestnik otrzyma bezpłatne materiały szkoleniowe.
Zgłoszenie należy przesłać w formie skanu na adres poczty elektronicznej*:
a [dot] lichmanlodr-bratoszewice [dot] pl
Zgłoszenia przyjmujemy do dnia 19 października 2018 r. do godz. 12.00.
Zgłoszenia wysłane po terminie nie będą rozpatrywane.
Ilość miejsc jest ograniczona w związku z powyższym o zakwalifikowaniu się uczestników decydować będzie kolejność zgłoszeń.
Osoby które zakwalifikują się na szkolenie otrzymają potwierdzenie na adres e-mailowy wskazany w karcie zgłoszenia uczestnictwa.
Więcej informacji:
Anna Lichman – główny specjalista ds. innowacji
e-mail: a [dot] lichmanlodr-bratoszewice [dot] pl
tel. 797 187 074
* prawidłowe zgłoszenie polega na wypełnieniu formularza zgłoszeniowego i przesłaniu jego skanu podpisanego czytelnie imieniem i nazwiskiem pod adres poczty elektronicznej: a [dot] lichmanlodr-bratoszewice [dot] pl (po zakwalifikowaniu się oryginał zgłoszenia należy zabrać z sobą na szkolenie). Karta zgłoszeniowa załączona poniżej.