Rzepak - Alternatywne źródło białka do białka sojowego wolne od GMO

Show the MENU

SIR

07.11.2018

W Piotrkowie Trybunalskim w siedzibie ODR w dn. 06.11.2018r. zrealizowano spotkanie dla partnerów SIR .dotyczące zastosowania rzepaku w żywieniu trzody chlewnej. Popularne surowce rzepakowe używane w żywieniu zwierząt gospodarskich to: poekstrakcyjna śruta rzepakowa, makuch rzepakowy, olej rzepakowy, pełne ziarno rzepaku. Omówiono skład rzepaku, problemy i ograniczenia związane z zastosowanie w żywieniu. Wśród zalet można wymienić to, że realnie obniża koszty żywienia. Istnieją jednak limity żywieniowe.  O tym jakie innowacje wprowadzić w technologię przygotowania rzepaku, by otrzymać lepszej jakości żywiec wieprzowy bez GMO, rozmawiali przedstawiciele Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. Wacława Dąbrowskiego: prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski, kierownik Zakładu Jakości Żywności, dr Beata Bartodziejska oraz dr Anna Szosland -Fałtyn, doradcy ŁODR oraz rolnicy. Utworzenie grupy operacyjnej wymaga utworzenia konsorcjum. Kolejnym etapem rozmów o rzepaku będzie uzyskanie odpowiedzi ARiMR co do kwalifikowalności zakupu środków produkcji i usług rolniczych, ponoszonych w związku z prowadzeniem badań, a następnie sprecyzowanie zadań poszczególnych partnerów.