Zupa meksykańska z pulpecikami

Show the MENU

 Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • kukurydza w puszce,
  • fasola czerwona w puszce,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka kolorowa,
  • kilka sztuk pieczarek,
  • 1 l bulionu,
  • majeranek,
  • wegeta,
  • pieprz cayenne,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • pieprz,
  • sól,
  • koncentrat pomidorowy

PRZYGOTOWANIE:
Na maśle  szklimy cebule pokrojone w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Z mięsa mielonego formujemy małe pulpeciki i smażymy z cebulą dodając wegety i koncentratu pomidorowego - wg uznania. W międzyczasie przygotowujemy bulion. Po usmażeniu pulpeciki przekładamy do bulionu. Paprykę kolorową (mały kawałek każdej z nich) kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i razem chwilkę smażymy na patelni. Dodajemy je do bulionu z mięsem. Całość gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę, doprawiamy do smaku przyprawami. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Można podawać z świeżym pieczywem.

Kamilla Majer
RZD Radomsko