Zupa królewska

Show the MENU

Składniki:

  • 50 dag kurczaka
  • 50 dag marchwi
  • 30 dag selera
  • 30 dag pietruszki
  • 10 dag pora
  • 2-3 litry wody
  • 250 ml śmietany
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki, sól, łyżka mąki
  • 2 żółtka

Wykonanie:
Warzywa oczyścić, dokładnie umyć. Tak przygotowane warzywa i mięso kurczaka włożyć do wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godz. Gdy wszystko będzie miękkie, wyjąć z wywaru  pokroić w kostkę. Następnie dodać do wywaru, przyprawić solą, wlać mąkę wymieszaną z wodą, zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkami, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszać i wlać do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.

Regina Salamaga
RZD Radomsko