TARTA Z KURCZAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

Show the MENU

Składniki:

CIASTO ( na formę o średnicy 22 cm)

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • ok 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok 1/ 4 szklanki zimnej wody
  • tłuszcz do wysmarowania formy

FARSZ:

  • połowa piersi z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 mały brokuł
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 6 płatków suszonych pomidorów
  • 6 plastrów świeżego pomidora
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia,

SOS:

  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 20 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania:

CIASTO: wsypać do miski mąkę i sól, dodać schłodzone masło i posiekać nożem razem z mąką. Dodać olej, szybko zagnieć ciasto powoli dolewając wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być dość miękkie, ale nie lepiące się). Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Wstawić do zamrażarki na ok 25 minut.

FARSZ: pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać oliwę, przyprawy, wymieszać i odstawić na około 20 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i kurczaka. Smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż wyparują soki z pieczarek i kurczaka. Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, podzielony na małe różyczki brokuł i kukurydzę. Wszystko chwilę poddusić i odstawić do przestygnięcia.

SOS: do miski wbić jajko, roztrzepać widelcem. Następnie dodać śmietanę, starty ser i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wyjąć ciasto z zamrażarki, dość gęsto nakłuć ciasto widelcem, aby nie urosło. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Na zapieczone ciasto wyłożyć farsz, zalać sosem i piec przez ok 30 minut w temperaturze 180oC.

 

Małgorzata Tronina
PZDR Pajęczno