Ślimaczki z oliwkami, kaparami i serem

Show the MENU

Składniki:

1-2 opakowania ciasta francuskiego
300-400 g oliwek w zalewie
1 mały słoiczek kaparów
100 g sera żółtego
400 g serka śmietankowego kremowego
1 żółtko
sól, pieprz, czosnek

 Przygotowanie:

Oliwki odsączamy i kroimy,
kapary również odsączamy,
ser żółty ścieramy na tarce,
serek śmietankowy mieszamy z żółtkiem,
Mieszamy porządnie i doprawiamy do smaku, ale soli nie za dużo bo kapary są słone!

Na rozłożonym cieście francuskim rozsmarowujemy masę serową, obsypujemy serem żółtym i oliwkami oraz kaparami.
Można wszystkie składniki wymieszać z serem śmietankowym i połowę wyłożyć na ciasto.
Zawijamy w roladę (dłuższym bokiem). Po zwinięciu rolady zawinąć ją w pergamin i włożyć na 30 min do zamrażalki, zdecydowanie lepiej się kroi.
Kroimy w plastry ok. 2 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy, aż do ładnego zrumienienia - ok. 40 min. Można piec w piekarniku z termoobiegiem na 2 poziomach w 170oC.

 Magdalena Siwek

PZDR Opoczno