Śledzie w sosie śmietanowym

Show the MENU

Składniki:

  • 5-6 śledzi,
  • sok z cytryny,
  • ocet,
  • goździki,
  • liść laurowy,
  • musztarda,
  • 3 jabłka,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 3 cebule,
  • 0,5 l śmietany.

Wykonanie:
5-6 śledzi moczymy zmieniając wodę.  zdejmujemy skórę i dzielimy na filety, kroimy każdy na 3 skośne kawałki. Mleczko przecieramy przez sito, do niego dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę octu, łyżeczkę musztardy, ½ łyżeczki cukru pudru. Uzyskany krem rozprowadzamy 0,5 l niezbyt kwaśnej śmietany. Do sosu dodajemy 3 obrane i pokrojone w kostkę jabłka, 2 średnie kiszone ogórki (też pokrojone w kostkę), 3 cebule pokrojone w talarki, 1 listek laurowy, 2 goździki. Filety układamy w słoju i zalewamy sosem. Podajemy z ziemniakami.

Marianna Reszka
RZD Tomaszów Maz.