Sernik na kruchym spodzie

Show the MENU

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka margaryny (250 g)

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 budyń śmietankowy, np. Delecta,
  • 1 szklanka mleka,
  • 6 jaj,
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść, rozwałkować; ¾ rozwałkowanego ciasta wyłożyć na blachę, resztę  pociąć na paski i położyć na wierzch, na masę serową.
Ser przekręcić przez maszynkę, dodać ciągle mieszając: żółtka utarte  z cukrem, olej, budyń rozrobiony w mleku, cukier waniliowy; na końcu dodać ubitą pianę z białek, masę delikatnie  wymieszać; wyłożyć na blachę i  rozwałkowane ciasto, na wierzchu ułożyć w kratkę paski ciasta; piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 C, około 60 minut.