Schab w parmezanowym płaszczyku z natką pietruszki

Show the MENU

Składniki:
4 kotlety ze schabu, większy ząbek czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany 18%, 2 łyżki tartego parmezanu, 4 łyżki mąki tortowej, 3 jajka, sól, pieprz, 2 gałązki natki, olej do smażenia.

Przygotowanie:
kotlety umyć, osuszyć i lekko rozbić przez folię spożywczą. Natrzeć je przekrojonym ząbkiem czosnku, oprószyć solą i pieprzem i z obu stron posmarować śmietaną. Na środku każdego przylepić listki natki. Wstawić do lodówki na godzinę. Jajka dobrze roztrzepać i wymieszać z tartym parmezanem. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtoczyć w mące, a potem w jajku z parmezanem. Smażyć na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony na ciemno złocisty kolor. Po usmażeniu odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut i dopiero podać. Kotlety będą jeszcze bardziej kruche, gdy przed smażeniem zalejemy je śmietaną i wstawimy do lodówki na kilka godzin

SMACZNEGO !!!

Anna Olba
PZDR Kutno