Polędwiczki w jabłkach

Show the MENU

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 4 jabłka,
  • 10 dag rodzynek;

marynata:

  • majeranek,
  • sól,
  • Vegeta,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej

Wykonanie:
Polędwiczki myjemy i czyścimy z błonek. Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, wkładamy do niej polędwiczki i zostawiamy w lodówce na 12 godzin. Wyjmujemy polędwiczki z marynaty i owijamy pojedynczo w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy w temperaturze 1800 C. Po 30 minutach wyjmujemy z folii, układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka kroimy na ćwiartki i obkładamy nimi polędwiczki, posypujemy rodzynkami i zapiekamy 10 minut. Po upieczeniu polędwiczki kroimy po skosie i podajemy z pieczonymi jabłkami.

Urszula Stala
PZDR Bełchatów