Piernik Bronisławy Czaczkowskiej

Show the MENU

Atmosferę świąt podkreśli aromatyczny piernik. Upieczony w prodiżu zachowuje większą wilgotność niż pieczony w piekarniku.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 0,5 paczki margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 słoiczek sztucznego miodu

można dodać bakalie, kandyzowane skórki pomarańczowe według upodobań.

Wykonanie:
Miód, cukier i margarynę rozpuścić na wolnym ogniu. Następnie dodać 1 szklankę mąki i pogotować do chwili uzyskania zlotego koloru. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać szklankę mleka i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, ponownie wymieszać, dodać cynamon z goździkami - znów wymieszać. Kolejno dodać sodkę, wymieszać, proszek do pieczenia i pozostałą część mąki. Na koniec ubić pianę z białek i połączyć z powstałą masą. Ewentualne bakalie dodać tuż przed połączeniem ciasta z białkami. Ciasto pieczone przez godzinę w prodiżu należy sprawdzić patyczkiem, czy dopiekło się w środku.

SMACZNEGO!