Pawie oczka i jeżyki

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia pawie oczka

Pawie oczka
Składniki:

  • biszkopt
  • 8 jaj,
  • 8 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;

poncz do zwilżenia i polania biszkoptu:

  • ½ szklanki przegotowanej wody,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki soku z cytryny;

masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany kremówki,
  • 2 łyżki żelatyny, śmietana „Śnieżka”;

dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu jagodowego lub truskawkowego,
  • 4 opakowania galaretek różnokolorowych;
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w najlepiej w metalowych naczyniach w mniejszej ilości (około 400 ml) wody.Przygotować ciasto. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, a następnie pozostałe składniki, upiec. Wymieszać składniki ponczu. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć przygotowanym ponczem. Przygotować masę śmietanową. Śmietanę ubić na sztywno, dodać  „Śnieżkę” i rozpuszczoną w wodzie wystudzoną żelatynę, całość wymieszać. Dżem  wyłożyć na spodni biszkopt, na dżem masę śmietanową. W wierzchniej połówce biszkoptu szklanką powykrawać krążki ciasta (wykorzystać  na  jeżyki poniżej). "Ażurowym" biszkoptem przykryć masę śmietanową. Usztywnione galaretki lekko podgrzać w naczyniach, pokroić w grubą kostkę ponakładać w ażury. Polać ponczem biszkopt,  posypać wiórkami kokosowymi.

Jeżyki
Składniki:

  • wykrojone krążki biszkoptu (z przepisu pawie oczka);

krem czekoladowy:

  • 1 budyń czekoladowy,
  • ½ kostki margaryny,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • ewentualnie herbatniki; do dekoracji: suszone jagody, ryż preparowany lub migdały   

do dekoracji:

  • suszone jagody, 4
  • ryż preparowany lub migdały  

Przygotowanie:
Z krążków biszkoptu wykroić nożem formę jeżyka. Przygotować krem czekoladowy. Na mleku ugotować gęsty budyń czekoladowy, wystudzić. Utrzeć margarynę, dodawać porcjami budyń, miksować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli krem będzie za rzadki, dodać pokruszone herbatniki. Formę posmarować kremem czekoladowym, przykryć wyciętymi z krążka resztkami  formowanego  jeżyka. Całość obłożyć kremem, tak aby powstał jeżyk. Oczy i buzię jeżykowi zrobić z suszonych jagód, a kolce z ryżu preparowanego lub krojonych migdałów.

SMACZNEGO!!!

Małgorzata Tronina
Rejonowy Zespół Doradców
w Pajęcznie