Muffiny z morelami

Show the MENU

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1 dojrzały banan,
  • 100 g masła,
  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 100 g suszonych moreli,
  • orzechów lub czekolady,
  • 50 g cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie:
Masło stop w rondelku i odstaw. Utrzyj banana z cukrem na jednolitą masę, dodaj mąkę, masło, jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszaj dokładnie ciasto i dodaj pokrojone morele, orzechy lub czekoladę. Ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz około 10 minut na dole rozgrzanego do 220 °C piekarnika. Po ostygnięciu oprósz muffinki przesianym cukrem pudrem.

Zuzanna Maślińska
RZD - Zgierz