"...DLA MIĘSOŻERNYCH..." - TARTA LOTARYŃSKA
Placek lotaryński - to tradycyjne danie z północno-wschodniej Francji.
Pyszna i lekka, na zimno i na ciepło.
Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie i wbić 1 jajko, po czym dodać pokrojony na drobne kawałeczki zimny tłuszcz oraz szczyptę soli - wszystko zagnieść rękami na jednolitą masę. Uformować kulę, i przełożyć przykryte na 20 minut do lodówki. W międzyczasie pokroić w paseczki boczek i chwilę przesmażyć na teflonowej patelni - tak, aby był troszkę przyrumieniony. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim serki topione. Pozostawić do ostygnięcia. Do mleka dodać pozostałe jajka - dobrze rozbełtać oraz tarty żółty ser, wszystko doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę do tart (28 cm średnicy) nasmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do okręgu (ok. 32 cm średnicy) i wyłożyć nim formę, podnosząc do góry i dociskając brzegi do formy. Dno ciasta nakłuć widelcem w paru miejscach, wysypać bułkę tartą tak aby przykryła całe dno (to zapobiegnie zamoczeniu ciasta) i wylać mieszankę jajeczną, na wierzchu ułożyć boczek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez około 45 minut.Wyjąć z piekarnika i podawać od razu lub po przestudzeniu.
"...DLA WEGETARIAN..." - WARZYWA Z SERKIEM KOZIM
Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Pokroić warzywa, posypać przyprawami i serkiem kozim polać odrobiną oliwy oraz i piec w 160ºC ok. 40 min. aż warzywa zmiękną.
SMACZNEGO !!!
Karolina Markiewicz