Składniki:
Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wrzącej i osolonej wody. Gotować ok. 15 minut, a następnie odcedzić i ostudzić. Delikatnie odchylić zewnętrzne warstwy liści. Środek wielkości pomarańczy wyjąć razem z głąbem. Mięso doprawić solą, pieprzem i wegetą, dodać jajka i dobrze wyrobić. Część farszu wyłożyć w miejsce po wyciętym głąbie, a pozostałą częścią smarować kolejno odchylone liście i przykładać je do farszu na środku, aż kapusta przybierze z powrotem kształt główki. Kapustę owinąć gazą, zalać wywarem warzywnym, gotować 1 godzinę. Następnie odwinąć z gazy, polać tartą bułką przesmażoną na maśle i podawać. Można również podawać z sosem pomidorowym.
Życzę smacznego.
Urszula Stala
RZD Bełchatów