Kapusta faszerowana mięsem mielonym

Show the MENU

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól,
  • pieprz,
  • wegeta

Przygotowanie:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, włożyć do garnka, zalać 2 litrami wrzącej i osolonej wody. Gotować ok. 15 minut, a następnie odcedzić i ostudzić. Delikatnie odchylić zewnętrzne warstwy liści. Środek wielkości pomarańczy wyjąć razem z głąbem. Mięso doprawić solą, pieprzem i wegetą, dodać jajka i dobrze wyrobić. Część farszu wyłożyć w miejsce po wyciętym głąbie, a pozostałą częścią smarować kolejno odchylone liście i przykładać je do farszu na środku, aż kapusta przybierze z powrotem kształt główki. Kapustę owinąć gazą, zalać wywarem warzywnym, gotować 1 godzinę. Następnie odwinąć z gazy, polać tartą bułką przesmażoną na maśle i podawać. Można również podawać z sosem pomidorowym.

Życzę smacznego.

Urszula Stala
RZD Bełchatów