Jadło wieruszowskie

Show the MENU

Ser (twaróg) ze śmietaną i szczypiorkiem Koło Gospodyń Wiejskich z Teklinowa

Produkty:

  • 30 dag sera,
  • 1/8 l kwaśnej śmietany,
  • 2-3 łyżki siekanego szczypiorku lub młodej cebuli ze szczypiorkiem,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
Ser utrzeć ze śmietaną, posolić, dodać pieprz i siekanego szczypiorku. Masa powinna być dość gęsta. Można ją wyłożyć do miseczki lub łyżką uformować nieduże kuleczki i ułożyć na półmis kuna sałacie . Przybrać talarkami rzodkiewki. Podawać z chlebem lub ziemniakami w mundurkach.

Ziemniaki w mundurkach z masłem i serem  Koło Gospodyń Wiejskich z Teklinowa

Produkty:

  • 1 kg ziemniaków równej wielkości,
  • ¼ kostki masła,
  • ser ze śmietaną i szczypiorkiem,
  • sól.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki wyszorować, opłukać, zalać gorąca wodą tak aby były zakryte. Gotować 25-30 minut na silnym ogniu pod przykryciem, odcedzić. Wyłożyć  do salaterki. Osobno podać sól, masło i ser ze śmietaną i szczypiorkiem. Ser utrzeć ze śmietaną, posolić, dodać siekanego szczypiorku. Masa powinna być dość gęsta. Można ją wyłożyć do miseczki lub łyżką uformować nieduże kuleczki i ułożyć na półmis kuna sałacie . Przybrać talarkami rzodkiewki. Podawać z chlebem lub ziemniakami w mundurkach.