Faworki

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia faworki na talerzu

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany,
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 50 dag tłuszczu do smażenia,
  • 20 dag cukru pudru do obsypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz ocet lub spirytus. Wymieszać nożem wszystkie składniki, a następnie zagnieść ciasto tak, jak na makaron. Następnie ciasto parę razy wybijać wałkiem kilkakrotnie je składając. Odłożyć na pół godziny do lodówki.  Ciasto wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie, jeden koniec przełożyć przez otwór. Faworki przed obsychaniem  najlepiej przykryć wilgotną ściereczką. Smażyć na złoty kolor unikając zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, suto posypać cukrem pudrem.

Rada: 
Faworki zyskują na smaku poprzez dodatek prawdziwej wanilii do cukru pudru. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowują swoją świeżość przez kilka dni.

SMACZNEGO!!!

Adryjanna Kempa
RZD w Wieruszowie