Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz ocet lub spirytus. Wymieszać nożem wszystkie składniki, a następnie zagnieść ciasto tak, jak na makaron. Następnie ciasto parę razy wybijać wałkiem kilkakrotnie je składając. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie, jeden koniec przełożyć przez otwór. Faworki przed obsychaniem najlepiej przykryć wilgotną ściereczką. Smażyć na złoty kolor unikając zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, suto posypać cukrem pudrem.
Rada:
Faworki zyskują na smaku poprzez dodatek prawdziwej wanilii do cukru pudru. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowują swoją świeżość przez kilka dni.
SMACZNEGO!!!
Adryjanna Kempa
RZD w Wieruszowie