Domowy paprykarz

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia sznytkę chleba, posmarowaną paprykarzem na talerzyku

Paprykarz to bardzo smaczna domowa pasta do chleba. Jest smaczniejszy od tego kupionego w sklepie, a poza tym wiemy co w nim jest. Z tej ilości składników wychodzi 8 – 9 słoiczków paprykarza.

Składniki:

  • 2 kg filetów z ryby,
  • 3 torebki ryżu,
  • duży koncentrat pomidorowy,
  • 1,5kg cebuli
  • 25g pieprzu ziołowego,
  • 0,5l oleju
  • Vegeta do smaku

Przygotowanie:
Rybę usmażyć na oleju tak, aby odparowała z niej woda i rozpadła się. Wystudzić i zmielić w maszynce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Doprawić pieprzem, przestudzić i zmielić w maszynce. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu ( dodać 1 łyżeczkę soli). Wszystkie przygotowane składniki połączyć ze sobą. Dodać resztę oleju i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku Vegetą. Paprykarz przełożyć do słoików i pasteryzować około 1 godziny.

Smacznego.

Ewa Ruszkowska
RZD Łask