Ciasto ucierane z borówką amerykańską

Show the MENU

Ciasto ucierane z borówką amerykańską

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 szklanka borówki amerykańskiej
cukier puder do posypania
forma 15 cm x 15 cm

Sposób wykonania:
Do miski wbić całe jaja, dolać mleko, zmiksować, aby obydwa składniki się ze sobą połączyły.
Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz olej. Całość dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto powinno być dość gęste, aby utrzymać ciężar owoców.
Formę natłuścić i podsypać mąką, następnie przełożyć masę i ułożyć na wierzchu owoce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia, podawać oprószone cukrem pudrem.

SMACZNEGO !!!

Aneta Mucha
PZDR Łęczyca