Uprawa winorośli

Show the MENU
15.11.2019

              Co warto wiedzieć o winogronach zanim zaczniemy je uprawiać dowiedzieli się rolnicy  z powiatu zgierskiego podczas szkolenia wyjazdowego nt; „ Uprawa winorośli” zorganizowanego przez ŁODR  PZDR Zgierz, do gospodarstw winiarskich położonych w województwie lubuskim. Po winnicach oprowadzali nas właściciele, którzy chętnie dzielili się wiedzą na temat odmian, uprawy, pielęgnacji    i ochrony winorośli oraz opowiedzieli o tradycji, historii oraz trudnościach na rynku winiarskim.

              Winogrona są smaczne i zdrowe, zawierają między innymi białka, witaminy i antyoksydanty. Działają wzmacniająco na odporność organizmu. Odmiany winogron dzielą się na deserowe, ogólnoużytkowe i winiarskie. Różnią się smakiem, wyglądem, okresem dojrzewania, siłą wzrostu oraz odpornością na choroby i warunki atmosferyczne. Uprawa winogron w Polsce nie należy do najłatwiejszych, gdyż są to rośliny ciepłolubne. Niespodziewane zawirowania pogodowe występujące w naszym kraju o różnych porach roku, są w stanie skutecznie zniweczyć każdą ciężką pracę. W ostatnich latach obserwowany jest rozwój uprawy winorośli przede wszystkim do celów winiarskich. Coraz chętniej wykorzystywane są w amatorskiej uprawie przydomowej, aby służyć zaspokajaniu własnych potrzeb. Winorośl wymaga ciepłego stanowiska, gdzie słońce operuje przez większą część dnia. Rośliny muszą być osłonięte od wiatru. Rośnie na glebach lekkich,  o dużej zawartości wapnia. Niektóre odmiany dobrze rosną w środowisku lekko kwaśnym. Sadzić można zarówno wiosną jak i jesienią (lepszy jest termin wiosenny, gdyż nie trzeba zabezpieczać roślin przed mrozem). Ziemia pod uprawę winorośli powinna być dobrze przygotowana – oczyszczona z chwastów, z dodatkiem nawozów i spulchniona. . Rośliny w zależności od odmiany sadzi się w odległości  0,5 – 0,7 m, ale są odmiany gdzie odległość ta może wynieść nawet 1,5 – 2 metrów. Odległość między rzędami powinna wynosić 1,5 -2,0 m   Uprawa winorośli wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych (palikowanie, wiązanie, przycinanie), prawidłowego nawożenia oraz ochrony przed chorobami i szkodnikami. Rośliny owocować zaczynają w 3 – 4 roku po posadzeniu. Uprawa winogron wymaga bardzo dużo wiedzy, ale ze względu na smaczne i wartościowe owoce, warto nią się zainteresować. Szkolenie cieszyło się dużym zainteresowaniem. Rolnicy, którzy chcieliby w przyszłości założyć plantacje winorośli otrzymali dużo cennych wskazówek. Szkolenie zakończyło się degustacją win i możliwością ich zakupu.

 Anna Dąbrowska