Mierzycke pyszności

Show the MENU
31.08.2021

Mierzyckie pyszności

Koło Gospodyń Wiejskich w Mierzycach to jedno z wielu kół powiatu wieluńskiego, które dba o rozwój kultury i kultywowanie tradycji w swoim regionie poprzez organizację różnych wydarzeń m. in. organizują wycieczki, pokazy i degustacje. Jednym z nich był zorganizowany 12 sierpnia 2021r. pokaz kulinarny w ramach Pikniku Rodzinnego Lato z Funduszami Europejskimi, zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. Powszechnie wiadomo, że to co jest wytwarzane według dawnych receptur i z tradycyjnych produktów, jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Potrawy regionalne to obecnie poszukiwany przez wszystkich rarytas, co potwierdzili licznie przybyli goście, którzy chętnie próbowali przygotowanych potraw.

Już od wczesnych godzin Panie z KGW w Mierzycach zebrały się w swojej siedzibie by rozpocząć przygotowania, a dookoła unosił się zapach jedzenia.  KGW w Mierzycach zaprezentowało potrawy regionalne na bazie starych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie: ciasta, rolady z cukinii i marchwi, tradycyjny smalec na chlebie z ogórkiem. Daniem dnia były kopytka z ciućkami i dwoma rodzajami kapusty tradycyjną zasmażaną i surówką mierzycką. Wszystkie gospodynie miały pełne ręce roboty. Jedne przygotowywały kopytka, inne siekały kapustę i warzywa, kroiły boczek na ciućki. Do przygotowania potraw użyto produktów od pobliskich rolników ziemniaki odmiany Vineta, kapusta, marchew, cukinia, jaja czy owoce do ciast. Gotowaniu towarzyszyła miła atmosfera. Z racji tego że w ramach KGW działa zespół śpiewaczy czas umilały pieśni z regionu śpiewane przez członkinie koła. W południe gdy wszystko było gotowe i przygotowane do podania Koło pojechało na wieluńskie boisko częstować swoimi daniami. Przysmaki podbiły podniebienia gości przybyłych na piknik.

 

Oto przepisy na niektóre potrawy serwowane tego dnia przez KGW w Mierzyce

 Kopytka: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 400 g mąki, sól

Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać przesianą mąkę, jajka oraz sól. Wszystko razem zagnieść. Ciasto podzielić i rolować w wałeczki grubości paska. Następnie pokroić w romby. Gotowe kopytka gotować w osolonym wrzątku.

Surówka mierzycka: 3kg kapusty białej,  4 marchewki, 4 cebule, ½ szklanki cukru, ZALEWA: 1 ½ szklanki oleju, 1 szklanka octu, 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Zalewę zagotować i po przestygnięciu zalać kapustę. Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Gotową kapustę przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Rolada z cukinii: 2 cukinie (ok 300g), 5 jaj, sól, pieprz, serek śmietankowy 400g, chrzan tarty, koperek

Sposób przygotowania: Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na 10 min, żeby puściła sok. Do miski wbij jajka, dodaj sól i pieprz, roztrzep widelcem. Cukinię odciśnij w dłoniach z soku i dodaj do roztrzepanych jajek. Całość dokładnie wymieszaj. Wylej masę cekinową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w temp. 200 °C. Serek śmietankowy wymieszaj z 2 łyżeczkami chrzanu solą pieprzem i posiekanym koperkiem. Tak przygotowane nadzienie rozsmaruj na przestygniętym cieście i zwiń roladę.