UWAGA!!! W czasie epidemii obsługujemy klientów zgodnie z wymogami kwarantanny. W sprawie naborów PROW 2014-2020 prosimy kontaktować się tutaj i tutaj !!!

Nowa jakość doradztwa rolniczego - czytaj tutaj i  tutaj

Mistrzowie Województwa Łódzkiego Konkursu AGROLIGA 2006

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia krowy w oborze u Państwa Jolanty i Grzegorz Bara z Gręboszowa

Mistrzowie Województwa Łódzkiego Konkursu AGROLIGA 2006

W kategorii ROLNICY:
Jolanta i Grzegorz Bara z Gręboszowa w gminie Drużbice, powiat bełchatowski
Jedno z najnowocześniejszych gospodarstw rolno-hodowlanych w województwie. Rolnicy zaczynali gospodarować dwadzieścia lat temu na 20 ha, teraz mają ich 100. Produkcja roślinna przeznaczana jest na paszę dla zwierząt. Obecnie w gospodarstwie utrzymywane jest 60 krów mlecznych i 55 sztuk młodzieży wraz z cielętami.  Krowy są pod kontrolą użytkowości mlecznej.  W 2002 roku zakończono budowę obory, za którą w 2003 roku państwo Barowie otrzymali wyróżnienie w konkursie Złota Wiecha organizowanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obora zbudowana jest w układzie podłużnym przejazdowym z dwoma rzędami boksów legowiskowych dla krów mlecznych utrzymywanych w systemie bezściółkowym na rusztach betonowych (legowiska wyłożone matami gumowymi). Młodzież utrzymywana jest na płytkiej ściółce w przyściennym rzędzie boksów, z których usuwany jest obornik za pomocą ładowacza TUR. Pasze, którymi krowy  żywione są do woli, zadawane są w korytarzu paszowym. Pasze treściwe znajdują się w stacji paszowej. Stacja paszowa oraz hala udojowa (typu Autotandem 2x3) są podłączone do komputera i przez niego monitorowane. Komputerowe zarządzanie znacznie ułatwia pracę. Każda krowa ma na szyi responder służący do jej identyfikacji podczas doju i przy pobieraniu paszy w stacji paszowej. Dane trafiają do komputera, z którego po przetworzeniu informacji można dowiedzieć się o ilości oddanego mleka w całym cyklu, w ostatnim doju, o której godzinie była krowa dojona albo kiedy pobierała paszę.
Prowadzenie tak dużego i w pełni zmechanizowanego gospodarstwa wymaga od rolnika zarówno praktyki jak i znacznej wiedzy. Syn państwa Barów studiuje na SGGW w Warszawie technikę rolnicza i leśną i stanowi cenną pomoc w gospodarstwie.
Oprócz tytułu Złota Wiecha 2003 dla obory wolnostanowiskowej, gospodarstwo w 1997 roku zdobyło tytuł Mistrza Agroligi w woj. piotrkowskim, a w 2004 roku było nominowane do Nagrody Gospodarczej Wojewody Łódzkiego w kategorii „Gospodarstwo Rolne”  

W kategorii FIRMY:
Firma „MitMar” Sp. Jawna - Zakład Produkcji i Przechowalnictwa Mięsa w Głownie powiat zgierski
Firm działa na krajowym i zagranicznym rynku od 1995 r. W 2005 r. został utworzony Zakład Produkcji i Przechowalnictwa Mięsa w Głownie. Obecnie zatrudnionych jest ponad 200 osób. Inwestycja składa się z wyposażonej w nowoczesne linie technologiczne hali rozbioru mięsa wieprzowego i wołowego oraz chłodni składowej mięsa i artykułów rolno-spożywczych o pojemności 10 tys. miejsc paletowych. Zakład spełnia wszelkie obowiązujące normy unijne, a prawidłowe jego funkcjonowanie wspiera zintegrowany system informatyczny. Budowa Zakładu współfinansowana była z funduszu unijnego SAPARD. Firma posiada biuro handlowe w Łodzi oraz przedstawicielstwo ds. kontaktów zagranicznych w Warszawie.