W Centrali Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, 4 grudnia 2019 r. odbyło się szkolenie Ekologiczna produkcja ogrodnicza. Wykładowców i licznie zgromadzonych słuchaczy serdecznie przywitał Tadeusz Morawski, zastępca dyrektora ŁODR. Uczestnikami byli rolnicy, ogrodnicy, przedstawiciele jednostek certyfikujących rolnictwo ekologiczne, przedstawiciele firm przetwórczych i specjaliści ŁODR. Miło nam było gościć też Agnieszkę Okłę-Wierzbicką, zastępcę redaktora naczelnego miesięcznika „Sad nowoczesny”, Urszulę Sołtysiak, honorowego rzecznika Polskiej Izby Żywności Ekologicznej oraz uczennice Centrum Kształcenia Rolniczego im. Macieja Rataja w Mieczysławowie wraz z nauczycielem Marią Januszczak.
Współorganizatorem szkolenia był Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach (IO). Było ono zorganizowane w ramach realizacji zadań 2.1, 3.4 i 5.1 Programu Wieloletniego Instytutu Ogrodnictwa w Sierniewicach na lata 2015-2020 Działania na rzecz poprawy konkurencyjności i innowacyjności sektora ogrodniczego z uwzględnieniem jakości i bezpieczeństwa żywności oraz ochrony środowiska naturalnego. Więcej informacji o projekcie znajduje się na stronie internetowej http://www.inhort.pl/. Celami szczegółowymi programu są: tworzenie postępu biologicznego w produkcji ogrodniczej, ograniczanie ryzyka związanego ze stosowaniem środków ochrony roślin, opracowanie i wdrażanie systemów oraz technologii wytwarzania produktów ogrodniczych o wysokiej jakości i bezpiecznych dla konsumentów, zwiększenie populacji pszczoły miodnej i dzikich owadów zapylających oraz podniesienie poziomu wiedzy producentów rolnych, doradców rolniczych, inspektorów ochrony roślin i nasiennictwa.
Wykładowcy z Instytutu Ogrodnictwa, podczas szkolenia szczegółowo omówili tematy:
Spotkaniu towarzyszyła merytoryczna, bardzo ciekawa dyskusja i wymiana doświadczeń. Ponadto uczestnicy szkolenia mogli skorzystać z bezpłatnej oferty wydawniczej instytutu, głównie z Metodyk integrowanej ochrony roślin ogrodniczych.
Ewa Szewczyk
Fot.: Cezary Solarczyk