Polska tradycja kulinarna jest bardzo różnorodna. Boże Narodzenie jest świętem które zajmuje bardzo ważne miejsce w polskiej tradycji. Atmosfera jaka panuje podczas przygotowywania potraw wigilijnych oraz przyozdabiania mieszkań wprowadza domowników w magiczny czas. We wszystkich domach potrawy świąteczne różnią się w zależności od regionu. Siłą kuchni polskiej jest przekazywanie z pokolenia na pokolenie przepisów świątecznych.
Jedną z takich potraw wigilijnych jest moczka, mouczka, mocka, bryja.. - zupa na słodko z piernika i z bakalii. Jest to tradycyjna potrawa śląskiej kuchni, zawitała jednak na stoły województwa łódzkiego. Kobiety w różnych domach przygotowują ją według własnego przepisu i smaku ale podstawą tego dania jest piernik.
Składniki:
Wykonanie:
1) Piernik rozkruszamy do miski i zalewamy ciemnym piwem. W rondlu zagotowujemy kompot ze śliwek wraz z laską cynamonu. Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały drobno kroimy.
2) Suszone śliwki i morele kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone bakalie oraz rodzynki i suszone wiśnie dodajemy do gotującego się kompotu.
3) Całość gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy piernik namoczony w ciemnym piwie oraz całą torebkę cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, sok z cytryny, szczyptę soli i posiekaną gorzką czekoladę.
4) Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając kilkanaście minut. Przed podaniem usuwamy cynamon. Moczkę podajemy w miseczkach dekorując ją z góry bakaliami.
Powodzenia!